måndag 30 november 2020

En milstolpe

Det känns som en milstolpe nu när vi har fått alla fönster och entrédörren på plats. Vi firade med stor fika och en ledig eftermiddag 😊




fredag 20 november 2020

Vi bygger ihop våra två hus!

För många år sedan föreslog våra grannar att vi skulle bygga ihop våra två hus, och nu gör vi det 😊.

Det var meningen att vi skulle ha hantverkare till att göra jobbet, dels för att få bygget klart lite snabbare och dels för att framför allt gubben efterhand är rätt sliten. En höftled och en axelled är utbytta mot proteser och den andra axeln är jättedålig och behöver bytas den också. Vi hade tyvärr otur med våra tilltänkta hantverkare. De vi hade planerat att ta hjälp av kunde/ville inte komma till Sverige pga coronasmittan, den andre visade sig inte vara kompetent och hade egentligen inte heller tid och den tredje var lite för besvärlig att ha med att göra. Så nu bygger vi själva, igen. 

Ett par saker behövde göras innan bygget kunde börja:

- Gamla entrén skulle rivas

- En bit av syllen skulle bytas ut


- Jordkällaren skulle lagas, förstärkas och tätas, eftersom det inte skulle finnas
   plats att göra det när bygget väl var på plats.


- En sten skulle tas bort. Det tog vi hjälp med, och det var tur! Stenen var 
   motsträvig. Resterna ligger nu som markarmering under en blivande infart.

- Utgrävning av marken inklusive rännor för dränering. Allt gjort
   för hand.

- Nytt avlopp skulle läggas

- Infarten skulle breddas och förstärkas så den skulle klara 37 ton lastbil
   inklusive last

Nu kunde bygget börja! 

Grunden är den naturliga början och till den behövdes sammanlagt ca 17 ton makadam. Den blev utlagd för hand i tunna lager, så den kunde packas med en padda som inte väger mer än att en man kan lyfta och hantera den.

Förutom att lägga dränering och tjocka lager makadam, skulle också kantelement ställas ut, i 90 graders vinkel var det tänkt. Det var svårt, eftersom husen inte står i vinkel och timmerhuset inte har samma bredd i hela sin längd. Det blev väl ok. Dessutom lades markisolering innanför kantelementen.



Klart för gjutning. Även till gjutningen tog vi hjälp, eftersom det behövdes en pumpbil för att nå runt hörnet.

Det är inget okomplicerat bygge, bl a eftersom takkonstruktionen är lite speciell. Det är ett valmat tak i vinkel och det ena "hörnet" av taket finns riktningsmässigt inne i det ena huset. Det var en grannlaga uppgift att såga till och lägga upp den takbalken! Det blev inte heller lättare av att det ena huset är ett gammalt timmerhus som inte är rakt någonstans och vars timmer är lite ankommet. Det fick bli ett "exoskelett" till det gamla huset.


Exoskelettet på plats. Det stödjer 5 st ryggåsstockar som i sin tur bär upp hela taket. Taket höjdes någon meter på 30-talet, för att åstadkomma en andra bostadsvåning. Höjningen gjordes med stående reglar som stöd för stockarna. För att vi skulle kunna ha ett fönster på gaveln måste det dels höjas och del bli väsentligt lägre än det ursprungliga. När det var gjort var det inte mycket stock kvar som stöd för regeln som bär översta ryggåsstocken. Det var helt nödvändigt att göra ett extra stöd för den stocken. 
Upplagsbalken för tillbyggnadens takbalkar behövde också ett förstärkt stöd. Det löste vi genom att sätta följare på insidan av övervåningens vägg, som därmed också själv blev förstärkt, och bulta fast upplagsbalken i följarna. 

När väggreglarna kom på plats kunde man se att något verkligen var på gång. Den nya dörren till gästhuset ("nya huset") har visat sig vara ovärderlig. Det ena sovrummet i huset är verktygsrum under bygget.

Panoreringen förvränger bilden lite och kvällsljuset ger en lite märklig färg, men här ser man huvuddelen av takkonstruktionen. Nere till höger ser man snedsträvan som vi satte för att stödja långväggen. Den blev mitt "öde" när jag fyra dagar efter den här bilden trillade baklänges över den och bröt armen vid handleden. Under åtta veckor kunde jag sedan inte göra någon vettig insats för bygget, utan gubben fick kämpa i huvudsak ensam.

Efter att råsponten kommit på fick vi hjälp en dag med att spika underlagspappen. Det var bråttom, eftersom det skulle komma en period med regn från och med dagen efter. Efter regn kommer ibland solsken och då går det fint att lägga ytbeläggningen, som är shingel.

Taket är klart!