2013
satte jag mig för att provodla betor. En orsak är det faktum att det är så
svårt att odla kålväxter pga de många skadeinsekterna som angriper dem, så jag
ville prova någon annan rotsak. Jag hade noterat att betor inte alls var lika
utsatta. Dessutom är de användbara till så mycket; man kan äta dem rårivna,
bakade, kokta och man kan lägga in dem och syra dem. De kan användas som
kaninfoder och säkert också till hönsmat. Rovor och kålrötter är inte riktigt
lika mångsidiga.
Av
kålväxternas rotsaker tycker jag att svedjerovor är pålitligast. Korovor är
goda, men de är inte lika lättodlade. Majrovor är ok.
Jag
förvarar rötter i en rostfri binge i/under sågspån (kattströ!) fuktad med
vatten med Atamon iblandad (1 tsk / liter vatten). Det fungerar väldigt bra,
rötterna håller sig spänstiga och friska. Jag tror att Atamonet motverkar att
det blir mögel.
Jag hade
också råkat få tag på ett antal gamla sorters potatis. De gamla sorterna smakar bra, men var huvudsakligen en besvikelse. Bäst av de gamla sorterna var Gammal
röd, som var både mycket god och rimligt produktiv. De moderna sorterna var
klart mer produktiva, men också mer mottagliga för bladmögel under
odlingstiden. De moderna sorternas smak är dock inte lika fin som de gamla sorternas. Under lagring var de minst lika "friska" som de gamla sorterna.
Vitelotte
förefaller vara en ursprunglig sydamerikansk sort, eftersom vi under en resa
där hösten 2013 såg en sort som var på pricken lik Vitelotte.
Nedan är
resultatet av mina provodlingar 2013.
Betor:
Eckendorf
(foderbeta)
|
Växer
bra, bra skörd, ganska god, något fibrig, mycket lik Mangel
|
Mangel
(foderbeta)
|
Växer
bra, bra skörd, ganska god, något fibrig, mycket lik Eckendorf
|
Blankoma
(vit beta)
|
Växer
rätt svagt, god
|
Beet
Golden (genomfärgad gul beta)
|
Växer
bra, bra skörd, god, vacker – min favorit
|
Mammoth
(stor polkabeta)
|
Växer
bra, Ger mycket stora betor, god
|
Forono
(lång rödbeta)
|
Växer
bra, ger stora långa betor, perfekta för inläggning
|
Potatis:
Gammal
röd
|
Rimligt
frisk i odling, frisk i lagring,
|
Rättviks
röd
|
Röta
och skorv i odling, röta i lagring,
|
Jämtlands
vit
|
Mycket
skorv, lagringsröta – troligen brunröta,
|
Leksands
vit
|
Mycket
skorv, lagringsröta – troligen brunröta,
|
Röda
krokar
|
Röta i
odling, lagringsröta – troligen brunröta,
|
Vitelotte
|
Frisk i odling,
frisk i lagring, liknar precis en sort vi såg i Peru,
|
Kalmar
röd
|
Frisk i odling,
frisk i lagring,
|
Highland
Burgundy
|
Röta i odling,
men frisk i lagring,
|
King
Edvard
|
Rimligt
frisk i odling, fick bladmögel något senare än övriga moderna sorter, rimligt frisk i lagring, liten skörd detta år – det brukar vara
bättre. God, "lös i köttet" - bra mospotatis.
|
Mimi
|
Frisk i
odling, fick bladmögel ganska sent, frisk i lagring – gror mindre än övriga sorter, vid ”sådd” 1 st/15 cm
i mullrik näringsrik jord blev det bra skörd. Väldigt god, fast.
|
Minerva
|
Röta i
odling, fick bladmögel tidigt, ok i lagring, inte så stor skörd
|
Timo
|
Rimligt
frisk i odling, fick bladmögel tidigast, mycket produktiv
|
Maria
|
Röta i
odling, fick bladmögel medeltidigt, ok i lagring, mycket produktiv
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar