På landet har vi två stora äppelträd. Det ena är sanslöst vackert på våren när det blommar, men äpplena är "oanvändbara" - de är söta och ganska saftiga, men helt utan arom. Det andra äppelträdet får frukt som är god och med fin arom, men de får mycket skorv. Båda träden är väldigt produktiva. De fäller nu ett äpple "var 10:e minut" och ändå är det massor kvar. Vi vet inte vilka äppelsorter det är.
Jag funderade på vad man kan ha de söta smaklösa äpplena till och provade att göra äppeljuice med 50% smaklösa och 50% lätt omogna äpplen av den andra sorten. Lade i en tsk askorbinsyra per liter juice för att den inte skulle bli så mörk. Det smakade utmärkt!
Det går säkert fint att göra äppelsaft av juicen också. Om man använder druvsocker så blir den hållbar utan att bli så söt. Äppelsaft blir mycket godare om man gör den på juice, istället för att koka eller ånga äpplena. Druvsocker köps till rimligt pris, i 25 kg säckar, i butiker som säljer hembryggningsvaror. Det är ett mycket mindre onyttigt socker än det vanliga strösockret, som innehåller 50% fruktos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar