tisdag 28 augusti 2012

Skördetid och mera

I helgen var bara söndagen tillgänglig för rejält arbete, men det blev ändå en del gjort. Bl. a. blev det en specialrensning av ogräs, framför allt av nässlor och andraotrevliga ogräs som är perenner eller tvååriga och framför allt i den nyanlagda fruktträdgården. Allt växer jättebra där, inte bara de växter som vi vill ha. En del överskott togs också bort och en klematis och en rugge höstaster flyttades till rabatten längs rishägnet.

Potatisen togs upp eftersom bladmöglet hade slagit till massivt, så att all blast hade vissnat. Vi hade 4 olika sorter i samma potatisland. Vi hade två tidiga sorter. Den ena var Timo, som klarade bladmöglet ganska bra, men som också stod i den torrare delen av landet. Den andra var Minerva, som klarade bladmöglet riktigt dåligt – 1/3 av potatisen var angripen av brunröta – men som också stod i den fuktigare delen av landet. Nästa år skall de få byta relativ plats. Vi hade också två sorters vinterpotatis, Maria och King Edward. Båda sorterna klarade sig rätt bra från brunröta. King Edward stod i den torrare delen av landet.

Provodlingen av olika slags kål visar tydligt att det inte går att odla kål utan fiberduk. Grönkålen är fullkomligt uppäten och övrig bladkål hårt angripen. Rotkål klarar sig lite bättre. Skördade lite olika rovor; majrovor och små korovor och tog de minsta korovorna till middagen. De smakade utmärkt. Jag tänker spara de största till nästa år, för att försöka odla frö. Man kan inte köpa korovefrö, utan jag har fått dem via Sesam.

Purjolöken var ganska angripen av larver, men jag kan konstatera att det fungerade bra att förså både dem och gul lök för att sedan plantera ut dem. Man måste inte köpa sättlök för att få rimlig storlek på gul lök.

Här är dagens samlade skörd:

Gubben, som gillar att baxa sten, flyttade en sten som han har retat sig på i ett år. Den hade blivit liggande i frukträdgården, eftersom han då var för sliten för att ta den vidare.

Vi var rätt nöjda med dagens resultat.


2 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg du har! Den kommer jag att följa, så sätt igång att skriva!

    SvaraRadera
  2. Tack Ylven! Jag har med intresse följt din blogg en längre tid, men via Google Reader så du såg det inte... Har med stort intresse läst dina senaste inlägg om odling! Blev också glad när du började skriva om bin - jag började också med biodling i år! Här skriver jag om det: http://bisurr.wordpress.com/

    SvaraRadera