onsdag 26 juni 2013

Det tuffar väl på...


Nu är aktiviteter orsakade av krematoriet på lite lägre nivå, men istället har jobbet tagit mycket tid. Jag som planerade att ha normala arbetstider de sista åren jag jobbar… Det var väl i och för sig tillfälligt, men det känns som om det skulle kunna återkomma.

Nu har det istället varit midsommar, med allt vad det innebär av extrafixning. Lyckligtvis kunde jag (gjorde jag) gå lite tidigare från jobbet de två dagarna innan midsommar, annars vet jag inte hur det skulle ha kunnat bli klart i tid. Gubben var på resa utrikes.
Tazz gillar att vi får besök:

 

Vi var välsignade med vackert väder på dagen och något regn på natten till glädje för den sent sådda men nu växande grödan. Alla mina olika sorters betor gror. Potatisen också – även de senkomna gamla sorterna. Det skall bli spännande att smaka alla dessa olika sorters potatis!

Helgen innan midsommar lyckades vi få ner några av de krukade fruktträden i jorden, på platsen där de skall stå. Det är bara körsbärsträdet och lite bondplommon som fortfarande väntar i sina 90-literskrukor (murarbaljor med hål i botten). Jag tycker det är suveränt att ha träd på tillväxt redan innan platsen de skall stå på är klar för plantering. Då får man större träd när det är dags att plantera på riktigt och skörd så mycket tidigare.

Det må vara att det fortfarande finns en del ogräs att ta hand om, men nu ser snart hela tomten på landet ut som om det var en strukturerad trädgård och inte som en ovårdad utmark – men vi skall snart se till att det blir projektplats i trädgården igen! Den här sommaren skall vi försöka hinna med att dränera jordkällaren. Den är så fuktig att innerdörren helt har ruttnat bort och därmed är den inte frostfri.

Sedan är det ju också det där med fönster som behöver målas… Sysselsättning lider vi inte brist på!

måndag 10 juni 2013

Mycket kom på vänt när krematoriet blev känt!

För ett par veckor sedan fick vi information om att en granne på landet ville bygga ett djurkrematorium på sin gårdsplan. Grannen har sitt ställe några hundra meter fågelvägen från vårt ställe. Vi gillade inte grannens planer...

Det har tagit mycket tid och kraft att sätta sig in i ärendet. Vi har organiserat ett möte med andra grannar och vi har sammanställt ett överklagande. Det är ganska otroligt vad som tillåts i ett ändå relativt tättbebyggt område! Miljöfrågan verkar mycket svepande hanterad.

Miljönämnden säger att "det skall inte komma ut några skadliga ämnen", "förbränningen är total" och detta trots att tillverkaren anger värden för utsläpp - ja de garanterade värdena förefaller överstiga EU:s gränsvärden i åtminstone ett avseende.

I ansökan anges också att spolvatten skall rinna ner i jorden / ett dike, alternativt i en vanlig 3-kammarbrunn. Hur elimineras smittämnen? Hur tas läkemedelsrester om hand? Vad händer med vårt dricksvatten?

... och vad händer med värdet på våra fastigheter? Men det är det ju ingen som bryr sig om. Kadaverbrännaren får gärna öka sin förmögenhet på alla grannars bekostnad!

Suck! för vår rättssäkerhet!

...och vår miljö!!!


söndag 5 maj 2013

Köket på vänt

Vi fick ju en oväntad designförändring i renoveringen av köket när det visade sig att kommunikationen mellan intressenterna inte hade varit helt framgångsrik. Dvs att gubbens öron var stängda när jag berättade hur jag hade tänkt att golvet skulle göras.

Medan vi letar efter användbara golvplattor har vi återgått till stora rummets färdigställande. Igår sågade gubben till foder till fönster och dörrar i rummet, medan jag gjorde om några installationer som behövde vara på plats för att taklisterna skall kunna sågas till. Tyvärr var hålsågarna kvar i stan, så listerna kan inte göras helt färdiga den här helgen, men en del blev ju ändå gjort. Foderna ligger nu i garaget och torkar efter en strykning med mager linoljefärg, dvs utspädd med lika mycket terpentin.

Det blir ingen stor fönsterbänk, det hade man inte på 1800-talet, men det skall bli någon slags avslutning nertill.

Det där var alltså gårdagens jobb. Ja, dvs att jag målade idag.

Idag rensade och ordnade gubben kökslanden. Han flyttade jord så att landen skall bli ungefär lika stora, vilket betyder att mitt växelbruk redan är "saboterat", eftersom han tog jord från förra årets potatisland och lade på årets blivande dito. Nå, det får gå - det behövde jämnas ut. Eftersom han fortfarande är ganska kass i ryggen, så stod han på knä och rensade och luckrade jorden med grep. Där kan man tala om att vara målmedveten och envis!

Jag rensade bort fjolårets efterlämnade vissna blad och stjälkar. Jag tar aldrig bort det på hösten, eftersom det ger skydd för plantorna under vintern. När jag rensade stötte jag på sorkgångar. I förhoppningen att hitta ett bo med små ungar så följde jag en sorkgång några meter, men jag hade ingen tur. Jag skall köpa karbid, efter grannens rekommendation och sedan skall vi se om vi kan lyckas göra det så otrivsamt för sorkarna att våra små fruktträd kan överleva och etablera sig ordentligt.

torsdag 2 maj 2013

En dag på landet

Vi tillbringade första maj på landet, tillsammans med son och svärdotter. Det var helt underbart väder och en skön, lite avslappad, dag.  Ja, dvs sonen jobbade hårt på att minska arbetet för sin fader, som fick ryggskott i förra veckan. Det blev ett helt land grävt och det var tungt att gräva, bland annat eftersom det delvis var fruset. Nu skall det nog tina fortare, men det blir nog inga potatisar satta i helgen som kommer.  

Jag behöver mycket plats för potatis i år! Här om dagen kom en laddning potatis med posten. Det var några lite annorlunda sorter än dem man normalt hittar i trädgårdsbutiker:

Gammal röd - kom till Sverige 1724 med Jonas Alströmer
Rättviks röd – också importerad av Jonas Alströmer
Jämtlands vit – också importerad av Jonas Alströmer
Leksands vit – också importerad av Jonas Alströmer
Röda krokar – från tidigt 1800-tal
Highland Burgundy – röd rakt igenom
Vitelotte – djupblå rakt igenom

Sedan tidigare hade jag:

Timo
King Edward
Maria
Minerva
Mimi

Så nu har jag summa 12 olika potatissorter! Det skulle ha varit 13, men jag fick inte den sort som jag från början hade bett om; Kalmar röd.

Jag fick ganska många av varje sort, så om någon vill ha ett par knölar så kan jag sannolikt dela med mig. Förra årets 2 odlingsland på landet har i år dubblerats och jag har nu 4 land, men det räcker inte långt till ett sådant potatisöverflöd! I stan har andra odlingar tagit över, så där är det inte mycket potatisplats. Jag kanske skall prova att odla under halm? Det lär kunna gå bra, men man behöver mycket gödsel. Tur att grannen på landet har hästar!

Katten tycker som vanligt att landet är toppen och hittade en bra liggplats i det gamla äppelträdet, som är meshotell. Vi skall nog sätta upp några holkar, så mesarna får ett lugnare hotell.



När det gäller köksrenoveringen, så lyckades vi göra fuktspärren vid förra helgens besök, men nu i helgen när vi skulle börja lägga klinker, så visade det sig att gubben inte hade hört, lyssnat eller förstått när jag beskrev vilket golv jag tänkte mig. Han hinner ju inte vara med när det skall handlas material, eftersom han jobbar jämt. Det visade sig att han definitivt inte gillar golvet; det är ett uthusgolv! I rika Skåne, ja...

Vi har därefter hittat ett golvmönster som vi båda gillar, men nu kan vi inte hitta det golvkakel som behövs för att lägga det! Eller jo, det kan vi, men det kostar 20-40 tusen för kök och hall. Vi tycker nog inte det är så lagom.

Det här är golvet vi gillar och som ser tillräckligt gammaldags ut. Till det behövs plattor som är ca 5 - 7 cm:


Tipsa gärna om var sådana kan finnas till ett rimligt pris (inte 6:50 stycket)!


lördag 13 april 2013

Katten är i onåd!

Idag, när vi städade inför kvällens familjemiddag, så kände vi en konstig - klart obehaglig - lukt från kylskåpet. Inte i kylskåpet, men någonstans från det. Vi kom fram till att det var helt nödvändigt att dra fram det ur dess nisch och kolla vad som orsakade lukten. En full kylskåp/frys-kombo väger mycket, så det var inte lätt! Vi väntade oss en död mus. Antagligen är musen död, men det var inte den som luktade. Istället kunde vi konstatera att musen hade bott bakom kylskåpet en längre tid och där hade den haft både sovrum och toalett...

Det här var sovrummet:


Toaletten var så vidrig, så den vill jag inte visa bild på! Förutom på golvet, så hade den också haft toalett i den behållare där kylskåpets avfrostningsvatten landar. Där är fuktigt. Fukt, värme, kiss och bajs - jag tror inte jag behöver säga mer för att det skall vara möjligt att föreställa sig hur illa det luktade! Frågan är varför vi inte hade märkt det tidigare, men man kände egentligen bara lukten när man stod på stege framför kylskåpet - och när kylskåpet var framdraget naturligtvis.

Man får väl inse att en katt inte har så stor hjärna. Å andra sidan kunde han väl ta livet av sina byten istället för att tappa bort dem i huset!!! Det är inte precis första gången det har hänt.

Familjemiddagen var som vanligt mycket trevlig, med väldigt många hejdlösa skämt och mycket skratt!


söndag 7 april 2013

Det går framåt med köksgolvet

Den här helgen blev en kort helg på landet, eftersom vi båda behöver jobba lite extra med jobbet idag. Vi hann ändå lägga klart golvspånet, prima det och lägga våtrumsgips på det. Golvbrunnen blev satt efter lite baxande och utprovande av vinklar - som vi trodde att vi redan hade provat ut...

Byggahus.se är ett bra ställe att få tips om olika lösningar som kan fungera bra. Den här gången betydde det att vi limmade våtrumsgipset med kakelfix istället för med monteringslim. Billigare och tydligen lika bra. Vi blandade dessutom i plastemulsion för ökad vidhäftning och gjorde fixet aningen blötare än normalt, för att vid behov kunna manövrera skivorna lite i sidled. Receptet blev: 1 dl plastemulsion, 9 dl vatten, 2 liter kakelfixpulver (ByggMax). Det blev lite som chokladmousse i konsistensen...

Vi hade sågat till alla gipsskivor innan vi satte igång och sedan lyfte vi en skiva i taget och limmade den. På det sättet fick vi inga problem med förskjutningar utan allt passade perfekt. Ja, ok, vi fick fila av 2 mm av en 4x4 cm passbit, som var det sista vi satte.

Kring golvbrunnen satte vi en hårdare och något tunnare våtrumsskiva, vilket jämnade ut höjden av brunnens fläns. Golvet är faktiskt och avsiktligt inte doserat, sedan får normerna säga vad de vill. Detta är inte ett badrum. Vi vill ha golvbrunnen huvudsakligen för säkerhets skull; om det blir en översvämning från vasken eller från en diskmaskin (som vi ännu inte har), så skall det mesta av vattnet rinna ner i golvbrunnen istället för i golvkonstruktionen. Om man dessutom har annan glädje av brunnen, så gör det inte ont!


Spisfundamentet jämnades av med resterna av fixet, så att det blir slätt och rakt inför nästa steg.

Nästa gång skall vi sätta gips på träsocklarna och väggarna och göra fuktspärren. Sedan blir det äntligen dags att sätta klinker.

Nu kallar jobbet!

måndag 1 april 2013

Livet börjar så smått igen!

Ett par dagars semester i kombination med påskhelgen gav oss tid att börja nästa större del av renoveringen på landet. Vi är visserligen inte helt färdiga med stora rummet - listerna är inte på plats - men vi ville börja med köket nu. Det går för övrigt inte att göra klart listerna i stora rummet, eftersom det är för kallt för att måla dem i garaget och vi har inget annat ställe där vi kan måla dem.

I ett gammalt timmerhus finns inga räta vinklar eller raka väggar. Det är snett åt alla håll! T o m grunden är sned, så stengrunden går högre upp på ena sidan huset än den gör på den andra sidan. Hela huset har en gång i tiden sjunkit på ena sidan. Det gör golvläggning mm till en större utmaning än i ett modernare hus.

Vi disponerade 6 dagar. Den första dagen gick huvudsakligen åt för att köpa material och planera. Därefter byggde vi "lådor" där skåpen skall stå och så murade vi början till järnspisens fundament. Vi har bestämt att vi skall ha golvbrunn och tätt golv, så det är många hänsyn som skall tas. Vatten och avlopp går under golvet. Ja, det är en risk, vi vet det, men vi har ett litet hygienrum på övervåningen och synligt vatten och avlopp passar inte in i ett gammalt "timmertorp". Vi vill inte heller dra sådant genom timmerväggarna.

Vi kom så långt att större delen av golvets yta är täckt med golvspån. De sista bitarna får vi sätta på plats nästa gång. Sedan skall det på ett lager gips och så klinker i tegelform är det tänkt.


Vi isolerar med linfiber. Det har bra fuktegenskaper och är behagligt att jobba med.

Tasseman har sin egen uppfattning om hur man skall tillbringa en helg på landet!

Nu är det dags att rikta in sig på en vanlig arbetsvecka, om än lite kortare än vanligt.

måndag 18 mars 2013

Vi har inget liv under vintern…


Det har inte blivit något inlägg sedan i november ser jag. Inspirationen saknas! Utöver julen händer ju ingenting under vintern! Det enda vi gör är att jobba – gubben håller på att jobba ihjäl sig, han har aldrig varit med om så mycket jobb någon gång tidigare. Ett möjligt undantag var väl när han ansvarade för installeringen av ett nytt ekonomisystem, men det var nog för 30 år sedan. Han är inte fullt lika ung nu.

Själv jobbar jag inte riktigt lika mycket som på förra jobbet, men det har blivit lite mer på sista tiden. Utöver jobbet har jag en gammal moder att ta hand om. Hon blir 90 i höst, men bor kvar hemma och klarar sig rätt bra själv. I övrigt går fritiden åt till att förbereda odlingsåret, såväl av det för vegetabilier som det för bisysslan.

Jag håller på med ett flerårigt odlingsprojekt; jag provodlar olika slags grönsaker och rotfrukter, för att se vilka jag tycker fungerar bra i mina trädgårdar och sedan vilka av dessa som vi vill äta. Vi ser framför oss att vi, när vi går i pension om ganska få år, skall odla en stor del av vår mat själva. Det blir i form av någon sorts intensivodling, eftersom vi inte har så mycket yta till vårt förfogande.

Grönsaker är lite ”svårsålda” till gubben men grönkål gick bra kunde vi konstatera, så nu står ett 50-tal helt nygrodda plantor under lysrören för att växa till sig.

Årets testgröda är betor. Jag har t o m beställt betfrö från USA! Jag hittade ett ställe som bl a säljer gamla frösorter och som är engagerade i naturlig och GMO-fri odling. Det blev en liten testbeställning, för att se om det skulle fungera och det gjorde det. Fröna levererades snabbt och det kom inte heller några frågor från tullen. Leverantören är:  http://www.rareseeds.com . De har gamla europeiska sorter också – så man kanske kan hantera de korkade EU-reglerna via USA?

Rovor har fungerat ganska bra och i år skall jag försöka odla fram eget frö av Korova – en stor vit rova, som nog är ganska nära släkt med Gränsrovan som Runåbergs fröer säljer (fast inte i år). Jag har köpt frö till Svedjerova av Runåbergs och den var helt ok, fast Korova var godare. Korovorna står i min vinterträdgård i väntan på att planteras ut. Frö till Korova fick jag via Sesam.

Jag skall också testa om pumpor och squash kan trivas i den nyanlagda fruktträdgården på landet. Med så mycket hästgödsel som det är i jorden så borde det finnas chanser för bra skörd, om regnet och värmen blir lagom.

Förberedelserna för bisysslan skriver jag om på ett separat ställe; http://bisurr.wordpress.com . Jag tänkte att dottern, som har lite gadd-fobi, skulle slippa se just det – om hon inte vill ;-).

Vårlängtan – och utanför fönstret snöar det!