söndag 7 april 2013

Det går framåt med köksgolvet

Den här helgen blev en kort helg på landet, eftersom vi båda behöver jobba lite extra med jobbet idag. Vi hann ändå lägga klart golvspånet, prima det och lägga våtrumsgips på det. Golvbrunnen blev satt efter lite baxande och utprovande av vinklar - som vi trodde att vi redan hade provat ut...

Byggahus.se är ett bra ställe att få tips om olika lösningar som kan fungera bra. Den här gången betydde det att vi limmade våtrumsgipset med kakelfix istället för med monteringslim. Billigare och tydligen lika bra. Vi blandade dessutom i plastemulsion för ökad vidhäftning och gjorde fixet aningen blötare än normalt, för att vid behov kunna manövrera skivorna lite i sidled. Receptet blev: 1 dl plastemulsion, 9 dl vatten, 2 liter kakelfixpulver (ByggMax). Det blev lite som chokladmousse i konsistensen...

Vi hade sågat till alla gipsskivor innan vi satte igång och sedan lyfte vi en skiva i taget och limmade den. På det sättet fick vi inga problem med förskjutningar utan allt passade perfekt. Ja, ok, vi fick fila av 2 mm av en 4x4 cm passbit, som var det sista vi satte.

Kring golvbrunnen satte vi en hårdare och något tunnare våtrumsskiva, vilket jämnade ut höjden av brunnens fläns. Golvet är faktiskt och avsiktligt inte doserat, sedan får normerna säga vad de vill. Detta är inte ett badrum. Vi vill ha golvbrunnen huvudsakligen för säkerhets skull; om det blir en översvämning från vasken eller från en diskmaskin (som vi ännu inte har), så skall det mesta av vattnet rinna ner i golvbrunnen istället för i golvkonstruktionen. Om man dessutom har annan glädje av brunnen, så gör det inte ont!


Spisfundamentet jämnades av med resterna av fixet, så att det blir slätt och rakt inför nästa steg.

Nästa gång skall vi sätta gips på träsocklarna och väggarna och göra fuktspärren. Sedan blir det äntligen dags att sätta klinker.

Nu kallar jobbet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar