söndag 14 januari 2018

Praktisk sallad och syrade grönsaker

Syrade grönsaker är riktigt hälsosamt och jag har gjort några olika den här säsongen. Jag började med kimchi och jag tyckte det blev riktigt lyckat. Sedan fortsatte jag med en kombo som innehöll mycket mangoldstjälkar. Jag brukar odla några färgade sorter av mangold och den oranga får så vackra stjälkar, så dem ville jag använda för syrning. Det gick utmärkt, fast de behöll tyvärr inte färgen utan den fällde ut i lagen, som blev vackert gul.

Gubben är dock inte lika förtjust i syrade grönsaker som jag är. Ärligt sagt är han inte så förtjust i grönsaker alls. Trots det så gillar han 3-veckorssalladen! Den är inte mitt påhitt, men jag har justerat receptet så att jag använder honung i stället för socker och så använder jag den kålsort som jag för tillfället har. Jag masserar grönsakerna med saltblandningarna och häller sedan på den varma vinäger/honung/olja-blandningen.

Syrade grönsaker till vänster och treveckorssallad till höger.

Det är väldigt praktiskt med grönsaker/sallad i burk, som det bara är att ställa fram på bordet. Jobbet gör man koncentrerat och har sedan salladen klar för åtskilliga måltider framöver. Den håller sig i tre veckor i kylen - därav namnet. Grundreceptet hittar ni t ex här: http://zeinaskitchen.se/treveckorssallad/.

När man odlar grönsaker i lite större mängd, så infinner sig helt naturligt frågan om hur man bäst bevarar dem. Min frys är oftast överbefolkad, så jag försöker hitta andra sätt. I den mån det går förvarar jag rotsaker som de är i garage eller källare. Man ser ofta rådet att förvara t ex morötter i naturlig torv men mina erfarenheter av torv är inte helt positiva. Däremot tycker jag att det fungerar fantastiskt bra med kattströ av sågspån med Atamonvatten i. Man kan naturligtvis börja med sågspån direkt, om man har tillgång till det.

Syrning fungerar alltså också bra och ökar grönsakernas näringsinnehåll. Det är bäst att syra i mindre burkar, så att man inte behöver öppna burken så många gånger innan den är slut. Konserveringsglas med "gångjärn", som på bilden, är bra för ändamålet. Bilden visar 1L-burk. Vi är två personer i hushållet och ska inte använda större burkar - då tar det för lång tid att tömma dem.

I övrigt tycker jag det är praktiskt att torka rotsaker, i ugn eller ovanpå vedspisen. När jag gör grytor och soppor är det då bara att hämta lagom mycket av den sort jag vill ha. Extra fort går tillagningen om jag först kör dem till mjöl i mixerkannan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar