fredag 12 januari 2018

Skörd 2017

2017 blev inte något idealiskt skördeår. Det enda som jag tycker gick bra och jag fick mycket av är rotselleri. Det finns dock gränser för hur mycket man kan använda - speciellt när man inte har kaniner.

Morötterna blev en katastrof. Varenda morot var angripen av morotsfluga! Jag hade inte planterat tagetes och jag hade inte täckt dem med duk/nät. Något måste justeras nästa år! Det blir nog duk. Jag har inte plats att förodla tagetes... Vill ha ett drivhus/-tält/-tunnel!

Det var ett dåligt tomatår, läste jag och inte blev det någon stor skörd från min första större tomatodling, men det blev ändå en del. Några sorter var riktigt bra och några sorter var riktigt dåliga, när man som jag odlar på friland. Jag ska prova några andra sorter nästa säsong. Potatisbladmögel är ett elände, både när man odlar potatis och när man odlar tomater. En potatissort som jag provade var riktigt bra. Den heter Sarpo Mira och blir nog en bas i min fortsatta potatisodling. Smaken är ok, det finns godare, men det viktiga är motståndskraften mot bladmögel.

Jag lärde mig att det är bättre att förodla kål i kallväxthus än i vinterträdgård. Bra! Det ger mer plats till det som behöver vinterträdgården. Ett par nya grönkålssorter provades i år och Pentland Brig var bra och kommer att odlas igen. Inte så krusig och lagom höjd, välter inte så lätt. Red Russian går bort, den ger för lite utdelning. Jag odlar för att få mat och därmed väljer jag det som är mest produktivt på min jord. Huvudkål, vare sig röd eller vit, var ingen hit, så jag kommer att återgå till spetskålen som blev så bra säsongen före.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar